Η μάχη της Κρήτης – Οι συσχετισμοί και τα στοιχήματα

Μεγάλο στοίχημα αποδεικνύεται για την ΝΔ η εκλογική περιφέρεια της Κρήτης και ιδιαίτερα τα Χανιά, όπου είναι η έδρα της οικογένειας Μητσοτάκη, και ο νομός Ηρακλείου, όπου είναι η πατρίδα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Χθες, μάλιστα, από την κεντρική πλατεία του Ηρακλείου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και πάλι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο όλο το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μία βεντέτα, καθώς θέλει να πιέσει τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους να στραφούν προς την ΝΔ και όχι προς το ΠΑΣΟΚ.

«Κοιτάζει το παρελθόν και κάνει μονομέτωπο αγώνα εναντίον μου» και πρόσθεσε ότι «οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ ξέρουν ότι μαζί δικαιωθήκαμε, ότι σήμερα ζούμε καλύτερα από το ’19» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης .

Μέχρι πρόσφατα υπήρχε χαμηλή συσπείρωση τόσο στην ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να χάνουν σημαντικό τμήμα των δυνάμεων του 2019 (-7,5 και -9%) αντίστοιχα.

Κερδισμένοι εμφανίζονται το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (από 10,5 σε 16,5%), το ΚΚΕ (από 4 σε 4,5%), το κόμμα Κασιδιάρη (από το 2% της ΧΑ το 2019 σε 3%) και, βεβαίως, οι… αναποφάσιστοι (8%).

Όπως είναι φυσικό, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην πολυεδρική περιφέρεια Ηρακλείου, όπου η κατανομή των εδρών δεν αναμένεται να αλλάξει με την απλή αναλογική, και στην τετραεδρική περιφέρεια των Χανίων, όπου στις προηγούμενες εκλογές οι έδρες κατανεμήθηκαν με αναλογία 3 προς 1 υπέρ της ΝΔ, παρότι δεν είχε συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό.

Εν τω μεταξύ, η λευκή επιταγή που ζητάει για δεύτερη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από το βασικό του αφήγημα για αυτοδυναμία φαίνεται ότι προβληματίζει τους πολίτες, καθώς παρά την δημοσκοπική πρωτιά της ΝΔ, οι αναποφάσιστοι συνεχίζουν να παραμείνουν σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά.

Γι αυτό, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται όλο το τελευταίο διάστημα να ζητά καθαρή νίκη.

Χθες, ο πρωθυπουργός ζήτησε ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών, στέλνοντας μήνυμα κατά του εφησυχασμού και επισημαίνοντας ότι δεν αρκεί να είναι πρώτη η ΝΔ, αλλά πρώτη με καθαρή διαφορά.

«Η πατρίδα μας πρέπει να βαφτεί ”γαλάζια” για να στείλουμε το μήνυμα ότι αυτή η προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια πρέπει να συνεχιστεί» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Αυτή η συμφωνία αλήθειας που υπογράψαμε όλοι μαζί, μετά από τέσσερα χρόνια πρέπει να ανανεωθεί και ότι ο δρόμος που χαράξαμε όλοι μαζί για την πατρίδα μας δεν έχει επιστροφή».

Φυσικά, από τα στελέχη της κυβέρνησης δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις στην γειτονική μας Τουρκία έπεσαν εντελώς έξω, καθώς δεν μπόρεσαν να βρουν ούτε ποιος θα ήταν πρώτος στην εκλογική μάχη.

Σχετικά